Waarom Ademcoaching
Ademhaling heeft invloed op alles in het lichaam. Je ademt zuurstof in en koolzuur uit. De zuurstof komt in het bloed en voorziet alle delen in het lijf. Het overschot aan koolzuur wordt uitgeademd. Bij alle processen in het lichaam is zuurstof nodig: nadenken, lopen, stofwisseling, en de werking van alle organen.
Ademcoaching is een methode om beter te leren ademen door de ademhaling efficiënter te gebruiken. Ademhalen gaat vanzelf. Maar je kunt meer uit je ademhaling halen. Veel mensen zijn bewust bezig met dagelijkse handelingen. Bij de ademhaling is dit helaas niet zo. Goed ademhalen geeft de mens kracht en energie en is de grootste bron van levenskracht.
Bij veel mensen is de ademhaling te snel, te langzaam, onregelmatig, oppervlakkig, te diep of beperkt. Ademhaling krijgt niet of nauwelijks aandacht. Door verkeerd ademen kunnen er fysieke en mentale klachten ontstaan. Angststoornissen, depressies en burnout zijn aanwijzingen van een verstoorde ademhaling. Ademhalingsoefeningen zijn hiervoor bewezen effectief.
De Wim Hof methode
Dit is een actieve techniek die meetbaar meer activiteit aan je cellen toevoegt. De techniek werkt effectief bij veel klachten. Tijdens het beoefenen van de ademtechniek wordt het lichaam op cel niveau gereinigd. In combinatie met de ademhalingsoefeningen is koudetraining (koud douchen en koude baden) een belangrijke aanvulling. De techniek werkt op het mentale en fysieke vlak.
De verbonden ademhaling
Deze techniek wordt gebruikt om de diepere, vastzittende emoties los te maken en op te ruimen. Om meer naar je onderbewuste te gaan, meer te gaan voelen in je lijf en minder in je hoofd te zijn kan het ademhalingssysteem worden geopend. Het heelt op zowel mentaal, fysiek, emotioneel en spiritueel niveau.
Hartcoherentie
Bij een te snelle ademhaling maakt het brein adrenaline aan waardoor de hartslag omhoog gaat. Dit veroorzaakt gevoelens van spanning en stress. Een langzame ademhaling heeft een positieve invloed op de hartritme variabiliteit (HRV). Dit zijn de pauzes tussen de hartslagen. De hartritme variabiliteit geeft de fysieke en emotionele toestand van het lichaam aan. Bij te snel ademen is de balans tussen het zuurstof- en koolzuurgehalte verstoord. Bij vertraging van de ademhaling stijgt het koolzuurgehalte. De bloedvaten gaan meer open en de doorstroom van het bloed wordt beter. Door een simpele oefening kun je invloed uitoefen op de HRV en de spanning en stress in je lichaam reduceren.
De ademcoaching kan één op één of in groepsverband plaatsvinden.